Какво да видим в Дъблин (2024)

Какво да видим в Дъблин (1)

Всяко ирландско приключение започва с притежаващия по нещо за всеки Дъблин. Пропит с невероятна култура и история, това е град на нюанси и усещания! Град на бира и уиски, дълбоко напоени във всяка една дъблинска кръчма. Дъблин е изживяване за сетивата, винаги носещо положителни емоции и е сред най-интересните за посещение европейски градове!

Къде се намира и как да стигнем

Столицата на Ирландия се намира в източната част на страната, на брега на Ирландско море и в устието на река Лифи. Достъпът до града е лесен с полети на нискотарифните авиолинии. Летището е близо до централната му част и има няколко различни варианта да се стигне дотам. На нас най-удобно ни бе да използваме автобус 782 на DublinExpress, с цена от 6 евро в посока.

До Дъблин е лесно да се стигне и с ферибот, като най-близките пристанища са Ливърпул (опериранo от P&O Ferries) и Хоулихед (опериранo от Irish Ferries). Пред входа на пристанището има спирка от градския автобус, с който лесно се стига до центъра. National Express също предлагат автобусни билети от Лондон до Дъблин, като автобусите им се качват на фериботите и акостират директно на централната автогара.

Какво да видим в Дъблин

Градът притежава неоспоримия ирландски чар, който ви кара да се влюбите в него. Имахме почти три пълни дни на разположение, за да го разгледаме. Обикаляхме доста и посетихме по-интересните за нас места. Събрах тук повечето от тях, за да планирате вашия престой посредством собствените ви интереси и да извлечете най-доброто от Дъблин.

Кварталът около Temple bar

Световно известният Temple bar! Превърнал се е в емблема на града, а популярността му води до това, че целият заобикалящ го квартал е кръстен на него. По калдъръмените улици се носят аромати на вкусна храна и се леят огромни количества алкохол, особено петък и събота вечер. Почти всеки бар е пълен до пръсване, предимно с туристи. Дъблинчани избягват да излизат вечер в района. Но въпреки това тук може да научите някоя друга местна дума, като “The Drinklink” – място за теглене на пари, които ще се използват за закупуване на алкохол!

Нощен Дъблин привлича хиляди туристи в Ирландската столица. Освен прочутия червен бар, The Place е друго емблематично и фотогенично място. Малкият бар е особено очарователен вечер. Въпреки тълпите от хора, обичахме да се разхождаме из квартала, да изследваме множеството магазинчета и кръчми и да усетим така наречения “craic” – ирландската дума за забавление и добро прекарване.

Катедралата Christ Church

Най-старата сграда в Дъблин! Да, тази очарователна ирландска катедрала съществува почти 1000 години. Някогашната викингска църква е претърпяла множество реконструкции, като най-значителни са през 19-ти век и те я оставят в днешния ѝ вид. Фасадата е впечатляваща и типична за ирландските катедрали, а в нея са преплетени готически, романски и викториански елементи. Известна е още с впечатляващата си крипта, която с дължина от 64 метра е най-дългата на Британските острови. Посещението вътре е с билет, а цената е 9 евро – може да си закупите предварително от ТУК.

Пътят между мястото ни на отсядане и центъра минаваше точно през нея и я снимах поне около пет пъти… Просто всеки път бях пленен от възможността да направя нов и нов кадър. Прекрасният мост към близкия музей е една от най-фотогеничните ѝ части. Впечатляващ е финият начин, по който средновековната сграда се вписва в новия и модерен облик на Дъблин.

Катедралата „Свети Патрик“ (St Patrick’s Cathedral)

Най-високата църква в Ирландия! По външен вид наподобява много Christ Church, като всъщност е строена с цел да замени именно нея. Но за щастие това не се случва и двете катедрали успяват да съжителстват на близко разстояние една от друга. Огромното зелено пространство около нея е идеално решение за пикник или отдих сред природата.

В катедралата се влиза с билет, като може да си закупите предварително от ТУК или на място. Цената е 8 евро на място и 7,50 онлайн. А вътре катедралата е пленителна! Богато украсена с огромни сводове, множество витражи и окачени знамена. Храмът има особено отношение към възпоменанието на жертвите във войната. В единия ѝ край има изградено „Дърво на паметта“, където всеки може да остави своя спомен за изгубен любим човек. Събраните спомени са толкова много, че църковното настоятелство ги прави на арт инсталация и могат да се видят висящи от тавана.

💡 Някога в катедралата се е помещавал „Орденът на рицарите на Свети Патрик“. Именно изложените знамена в една от залите все още подсказват затова. Те са принадлежали на благородни ирландски фамилии, които са били част от ордена.

💡 В един от коридорите ми направиха впечатление изложените знамена на британската армия. Преди да получат своята независимост, ирландците са били съществена част от островната армия. Любопитен факт е, че в битката при Ватерло, където е сразен Наполеон, около 30-40% от британската армия е съставена от ирландци. Днес знамената са окачени, за да отдадат чест на всички загинали мъже.

Пивоварната на Гинес (Guinness Storehouse)

Разходете се около тухлените стени на фабриката, където всеки ъгъл на павираните улички носи духа на Дъблин. А посещението на интерактивния музей е задължително! Той е най-посещаваната забележителност в Ирландия. Да, билетът не е евтин, но вътре се потапяте в света на Гинес! Ще научите историята, ще видите как се прави и ще придобиете умения за перфектното наливане. Детайли за цялото посещение може да прочетете в отделния пост – В дома на най-добрата бира в света – Гинес.

Дъблинският замък (Dublin Castle)

Дъблинският замък е сред най-известните забележителности в града. Той е построен в периода 1204 – 1230 г., но от средновековния му облик е останала само една от кулите (Record Tower). Повечето сгради в комплекса датират от 18-ти и 19-ти век. Замъкът е толкова популярен, че е посетен от кралица Виктория и кралица Елизабет II. За да се докоснете до начина, по който са живели предните поколения, се заплаща вход за влизане в замъка – ТУК.

Но е напълно безплатно да се разходите около него, включително и градината Dubh Linn Garden, която дава прекрасна гледна точка към средновековната кула, останала като реликва от британското управление в Ирландия.

💡 Може да посетите и библиотеката Chester Beatty, чийто вход е откъм градината. Тя е една от безплатните забележителности на Дъблин.

O’Connell Street и Dublin one

O’Connell Bridge свързва южната със северната част на града. Красивият мост от 18-ти век почти винаги е препълнен от пешеходци, запътили се към баровете на Temple bar или магазините на Dublin one. Опитайте се да спрете за минута, без да бъдете смачкани от тълпата, и се насладете на архитектурата около тъмните води на реката…

O’Connell Street е една от централните пътни артерии на Дъблин, а високият 120 метра паметник на светлината (Spire of Dublin) се забелязва отдалеч. Именно до него завиваме по Henry street, за да бъдем изкушени от нейните бутици, легендарни универсални магазини и търговски центрове. Тя също е една от най-богато украсените улици по Коледа.

Пъбовете на Дъблин

Има нещо специално в това да изпиеш халба бира в някой местен пъб! А те са над 1000, има ги буквално на всеки ъгъл. Влюбихме се в неподправената атмосфера на Arthur’s, както и уникалния характер на най-стария ирландски пъб – The Brazen Head. Кухнята на O’Neills е превъзходна, а The Hairy Lemon е друго очарователно място. Подробно за тях може да прочетете в Местенца за хапване в Дъблин.

Из улиците на Дъблин

Накъдето и да се обърнете в Дъблин ще видите красива архитектура и исторически паметници. Всички те добавят по частица към очарованието на града. Любимото ни занимание бе просто да скитаме из улиците през деня и вечерта, а прекрасната атмосфера на градската среда действа вдъхновяващо.

Dame St. е една от основните улици на града и ще ви отведе до много от забележителностите в Дъблин. Освен ключови сгради, по нея са разположени множество ресторанти и магазини. Явява се продължение на друга приятна за разходка улица, Thomas St., и започва от католическата църква Christ Church, продължавайки на юг от Темпъл бар. В близост до нея е Дъблинският замък и завършва на площада пред Тринити Колидж. Там е и едно от любимите ми места за снимане – сградата на популярния бар The Bank.

Не подминавайте тайната уличка Dame Ln, където ще се натъкнете на огромен брой барове, а някои от по-известните са The Bankers, The Dame Tavern и The Stags Head, които почти винаги са препълнени и трудно може да си намерите място в тях. Дървени бъчви, кегове от бира и висящи знаменца допълват колорита на тази тясна уличка.

Може да продължите към уникалната архитектура на South Great George’s Street и Exchequer St., с красивите червеникави сгради, наподобяващи кули на замък. Не пропускайте да застанете до паркираните велосипеди пред хотел The Central и да хвърлите поглед по цялата дължина на оживената улица.

Най-търговското място в тази част на града е Grafton Street. Голяма част от нея е пешеходна и многолюдна, като приютява множество магазини, заведения и различни улични артисти, които приповдигат настроението на минувачите. А коледни украси я превръщаха в още по-приятно място. Някога на нея е била разположена и статуята на Molly Malone, която сега е преместена няколко стотин метра встрани, до църквата St. Andrew’s. Не пропускайте да видите и докоснете за късмет бронзовия бюст на героинята в една от най-известните ирландски песни.

Имам още две любими локации около Grafton Street и това са очарователната пресечка Wicklow St., където гирлянди и знамена красят фасадите на различните бутици и тайната малка уличка Anne’s Lane. Там ще откриете чадърите на Дъблин!

Тринити Колидж (Trinity College)

Това е най-старият и най-елитен университет в страната. Основан е през далечната 1592 г. от кралица Елизабет I. Територията на учебното заведение е обградена от високи стени и преминавайки през централната порта, градският шум изчезва и се озоваваме сред просторни зелени площи, заобиколени от калдъръмени алеи. Разходката из кампуса е едно от най-приятните неща, които могат да се правят в центъра на Дъблин. Не пропускайте да си направите снимка пред известната камбанария на Trinity College!

Библиотеката на колежа е една от най-красивите и известни в света! Дългата стая и стриктно подредените ѝ книги е вдъхновение, което си заслужава да се види. В нея е скрито и най-голямото културно богатство на Ирландия – Келската книга (Book of Kells). Точно по време на нашето посещение книгата липсваше поради реставрация и сметнахме, че не си заслужава високата входна такса, без да успеем да я видим. Около входа на библиотеката винаги има огромна опашка и ако искате да я посетите е добре да си резервирате билет предварително – ТУК.

Къщата на Оскар Уайлд

За град с мащабите на Дъблин, световно известните му културни личности са огромно количество. Към тях спадат трима нобелови лауреати – Самюъл Бекет, Джордж Бърнард Шоу и Уилям Бътлър Йейтс. Градът е и родното място на знаменития поет и драматург Оскар Уайлд. Може да се разходите до къщата от детството му, която се намира точно срещу статуята му в Merrion Square парк. Можете да го видите елегантно излегнал се на един голям камък, облечен с ярко зелено яке с розова яка и с лула в ръката. Статуята е изработена с полускъпоценни камъни!

Имах чувството, че ирландците са обсебени от понички, имаше от тях навсякъде! Вървейки по Nassau Street се изкушихме да ги опитаме, а паркът е идеално място да отдъхнете от разходките в града с поничка в ръка.

Дестилерията на Джеймисън (The old Jameson Distillery)

Посещението в старата дестилерия на Джеймисън е едно от най-вълнуващите изживявания в Дъблин. Попадате в света на най-известното ирландско уиски и благодарение на свой собствен водач с неподправен ирландски хумор, ще научите много за него. Повече за Джон Джеймисън, тройната дестилация и кога едно уиски се нарича „ирландско“, може да научите в подробния пост – Дестилерията на Джеймисън – една добра история.

Покрай реката и Ha’penny Bridge

Разходките около река Лифи са нещо, което не трябва да се пропуска в Дъблин. Минавах край тъмните ѝ води рано сутрин, когато бях сам по улиците и успявах да уловя последните градски светлини преди изгрев. Също и през деня или вечерта, когато градът се оживява. Не може да се отегчите от тази наслада, просто да се любувате на различните архитектурни стилове и цветове, които се разкриват около брега.

Днес река Лифи е пресичана от множество мостове, но през 1816 г. е построен първият пешеходен мост, свързващ двете части на Дъблин. Уилям Уолш бил собственик на фериботи, обслужващи маршрута между двата бряга и бил принуден да ги обнови, заради лошото им състояние, или да построи мост. Избира второто и построява чугунения мост Лифи, познат днес като мостът Ха‘Пени. Названието идва от таксата, която Уолш имал право да събира в следващите 100 години от всеки преминаващ през моста пешеходец.

Паркът St Stephen’s Green

Дъблин е пример за зелен европейски град и добре поддържаните му градски паркове го доказват. Независимо през кой период от годината ще го посетите, тези зелени оазиси предлагат най-приятната среда за разходка из столицата на Ирландия.

Сгушеният в сърцето на града St. Stephen’s Green някога е бил блатиста пасищна зона, а днес е релаксираща зона, предлагаща на жителите и гостите на Дъблин страхотна възможност за бягство от оживените градски улици. Вътрешността му е изпълнена от перфектно оформени алеи, високи дървета, фонтани, статуи и прекрасно езеро с лебеди.

Една от любимите ми снимки в Дъблин е точно от тук! До входа на парка, откъм кръстовището на St Stephen’s Green и Cuffe Street. Там има червеникава викторианска къща, контрастираща на заобикалящите я зелени площи, а зад нея се подава и красива готическа църква… Перфектното съвпадение!

💡 В западната част на Дъблин се намира Феникс парк, който е най-големият затворен парк в европейска столица! Той е толкова огромен, че за да се разгледа е необходим поне един цял ден. Ако разполагате с повече дни, определено си заслужава.

💡 Градските паркове се затварят и заключват вечер, затова внимавайте за предупреждаващия звънец, който дава сигнал на посетителите, че предстои затваряне на портите.

Търговският център Stephen’s Green

Огромният търговски център, който наподобява оранжерия, заради стъкления си покрив, е идеално място да се скриете за малко от изненадващо появилия се дъжд. През декември е с красива коледна украса и е сред популярните градски места в инстаграм. Най-известният търговски център в Дъблин помещава над 100 обекта. От известни световни марки, до малки магазинчета за сувенири и различни вкусотии. Може да се разходите из етажите му и да разгледате интересния асортимент от артикули или да изпиете едно кафе.

Вратите на Дъблин

Сред най-разпознаваемите неща в Дъблин са цветно боядисаните врати на къщите. Те добавят различната нотка на иначе еднообразната джорджианска архитектура. Има няколко истории за това, как се е зародила идеята с боядисването на вратите в различни цветове, но любимата ми е свързана с ирландския писател Джордж Мур. Тя гласи, че той е боядисал вратата си, за да може живеещият отсреща писател Оливър Сейнт Джон Гогарти да спре да бърка къщата му, когато се прибирал пиян от кръчмата.

Благодарение на един колаж с множество цветни врати от града, озовал се на витрината на ирландска туристическа агенция в Ню Йорк през 1970 г., те се превръщат в култова атракция. Ще откриете някои от тях по Merrion Square , Saint Stephen’s Green и Fitzwilliam Square.

Полезни съвети

Как да се придвижваме – Почти всичко за посещение в Дъблин е на удобно пешеходно разстояние, но може да комбинирате пешеходните разходки с автобусната мрежа. Градският транспорт в Дъблин е добре интегриран в google maps и е много лесно да се ориентирате в придвижването между две конкретни точки. Задавайки ги в картата и отбелязвайки „обществен транспорт“, приложението ще ви покаже най-добрия вариант за пътуване.

Разгледайте опции за коли под наем в Дъблин.

Цени – Със сигурност не е сред най-евтините европейски дестинации. Цените не са ниски, наподобяват тези в Лондон (изравнявайки паунд-евро). Най-скъпи са забележителностите с входна такса. Относно храната, основно ястие в традиционен пъб варира между 12-18 евро. Чаша Гинес е между 5-7 евро. В района на Темпъл бар цените са една идея по-високи от останалите места.

Времето – Едно от основните правила при посещение на Дъблин е да сте винаги готови за дъжд! Колкото и ясно да е небето, във всеки един момент може да завали. Ние посетихме града в началото на Декември и за три дни престой, имахме изключителен късмет и само един ден с превалявания.

DublinPass – Ако имате намерение да посетите повече атракции в града и да използвате градския транспорт, то тогава по-удачно би било да се възползвате от Dublin Pass. Почти всички забележителности са включени в него. Може да сравните цените на нормалните билети за местата, които искате да видите и да съпоставите спрямо картата. Целият списък е описан ТУК.

Къде да отседнем – Изберете удобен до центъра район, но съветът ми е да избягвате идеалния център, понеже шумът и забавленията там са чак до зори. Разбира се, ако точно те са целта на вашето пътуване, то Tample Bar е перфектното място за нощувка. Ние си бяхме запазили бюджетен апартамент в Usher’s Island. Районът е в близост до реката, центъра и двете основни забележителности, за които бяхме запазили сутрешни посещения – музеят на Гинес и дестилерията на Джеймисън.

Разгледайте места за настаняване в Дъблин

Booking.com
Какво да видим в Дъблин (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.